За града

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ е град в Югозападна България, разположен в подножието на Пирин планина и поречието на р. Места. Гоцеделчевската котловина граничи с Родопите, където в долината на р. Канина се намират минерални извори.

В близост до Гоце Делчев са курортните селища Огняново, Делчево, Лещен, Долен и Ковачевица. Градът отстои на 25 км. от граничния контролно-пропускателен пункт с Гърция Илинден – Ексохи. В региона на Гоце Делчев се намират още общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Първоначалното име на гр. Гоце Делчев е Неврокоп. Той възниква в близост до древния град Никополис ад Нестум, чийто развалини са запазени и до днес. Неврокоп е освободен от османска власт по време на Балканската война на 19 октомври 1912 г. Първият кмет на града след освобождението е поетът Пейо Яворов.

 От 1951 г. градът носи името на българския революционер Гоце Делчев, чието истинско име е Георги Николов Делчев. Той е роден в гр. Кукуш на 4 февруари 1872 г. в семейството на Никола и Султана Делчеви. След сражение, пада убит на 4 май 1903 г. в с. Баница, Серско.

На 2 км от гр. Гоце Делчев се намира местността “Манастирчето”, където има манастир, носещ името “Св. Богородица – живоприемен източник”. На 16 км е разположена друга местност – “Попови ливади”, известна като Папаз Чаир.