Циганки бутат децата си пред коли и изнудват шофьорите: Дай 2 бона и няма да има съд

Image_1952235_126Голфът изфучава по стръмната улица “Шипка” в центъра на Плевен. По нанагорнището, преди да стигне до опасното кръстовище, рязко намалява скоростта.

Наближава 12 ч по обед. Две колони автомобили буквално задръстват платната. Малко преди светофара най-неочаквано едно момченце се стрелва към колите. Провира се между препускащите возила и нацелва странично голфа.

“Убих дете!”, изтръпва мъжът зад волана. На асфалта хлапето помръдва.

Шофьорът напуска купето и се хвърля да оказва първа помощ. Не успява да стигне до момчето – пътя му преграждат 3-4 циганки.

“Защо ни смачка детенцето, бе”, писват жените и затягат обръча си около водача. Когато вижда, че “прегазеният” малчуган спринтира към тротоара, шофьорът се поокопитва. Опитва да обясни, че не е виновен.

“Малкият пресече на червено и скочи пред колата”, продумва. “Ще те съдим, ами ако го беше осакатил”, заплашва женската агитка.

“Да извикаме КАТ, нека експертите да кажат, че не съм нарушил правилата”, предлага шофьорът. Дамите спират да нареждат, сълзите им пресъхват.

“А, никаква полиция! Ще оправим нещата, но трябва да платиш за момчето. Давай пари и да забравим за катастрофата. Иначе има да ходиш по съдилища – направо ще се разориш”.

“По този сценарий пробваха да ме изнудват, но без резултат. В началото на препирнята набрах номера на пътната полиция. Униформените реагираха незабавно – след минути се появиха на баира.

Ромките вече бяха изчезнали, сякаш се изпариха заедно с “жертвата”. Това разказа пред “24 часа” шофьорът Людмил Т., изпатил от новия цигански бизнес.

В петък областната полицейска дирекция разпространи в официалния си бюлетин предупреждение към шофьорите.

“Бъдете бдителни за инсценирани катастрофи, за да не станете жертва на рекет”, гласи съобщението. Конкретният повод е случай от четвъртък.

В 11,50 ч на натоварената и оживена улица “Неофит Рилски” 8-годишен на име Денис е пресякъл неправилно от дясно на ляво и е бил блъснат от мазда. След удара момчето е със счупен крак.

“Имаме данни, че възрастни роми са го накарали да мине покрай колата. Целта им е била да шантажират после шофьора за пари. Малкият обаче не е преценил разстоянието.

Притичал е пред маздата и тя го е повлякла. Заради ниската скорост се е отървал със средна телесна повреда”, разказаха криминалисти. При проверката се оказало, че водачът на маздата, 42-годишният Петър И., е със 10 г. стаж зад кормилото, но няма никакви нарушения. На мястото на инцидента той е изпробван за алкохол, тестът е отрицателен.

Комисар Мирослав Николов, шеф на ОД на МВР, е разпоредил засилено полицейско присъствие в рисковите участъци, където циганки пускат деца пред колите.
За седмица са засечени 3 случая, в които ромчета притичват пред коли на опасни кръстовища, заяви шефът на плевенската полицейска дирекция комисар Мирослав Николов.

И описа схемата: Майката и още 2-3 жени от семейството избират мястото – да е в района на светофар, когато колите намаляват скоростта. Спотаени в храстите наблизо, дамите влизат в ролята на разузнавачи.

Оглеждат шофьорите да не би да попаднат на някой як мъж и да отнесат бой. Когато видят по-обикновен човек, пускат детето.

“Малчуганите вероятно са обучени, защото обичайно се блъскат странично в колите и излизат невредими от рискованата операция”, смята Николов. Докато “жертвата” на сблъсъка лежи на паважа или на куц крак притичва към тротоара, имитирайки травма, циганките напускат убежището си и се спускат в атака.

Първо плашат: “Искаш ли да влезеш в затвора и да си зачерниш дните?”

Ако видят, че думите им въздействат и шофьорът изглежда смутен, правят офертата. “След бърза преценка на човека насреща искат 500, 1000, стигали са и до 2000 лева.

Досега нито един водач, паднал в капана на ромския рекет, не се е хванал на въдицата и не е платил лев от джоба си”, уверява комисар Николов. Полицейският началник обаче е силно притеснен, че в инсценираните катастрофи циганите залагат живота на децата си.

“Умишлено избират стръмни улици и опасни кръстовища. “Работят” в пиковите часове, когато движението е натоварено. Рискът е огромен, ами ако наистина детето попадне под колелата и загине”, опасява се Николов.

Той е разпоредил полицейски патрули да дежурят непрекъснато в рисковите участъци. Засилено полицейско присъствие има и по няколко големи булеварда, които поемат основния автопоток в града.

Правим го с цел превенция. Засега няма образувани дела за изнудване, поясниха от пресцентъра на полицейската дирекция.

“Бъдете бдителни на пътя! Не се поддавайте на манипулация, викайте незабавно КАТ, ако случайно ви въвлекат в инсценирана катастрофа!”, призова комисар Николов чрез “24 часа”.