САЩ посочиха проблемите на България: Дискриминацията на ромите, корупцията, подслушванията

Image_1932960_2Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належещият проблем на България, се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2012 година.

Документът сочи още влошаването на медийната среда и увеличаването на автоцензурата в медиите заради корпоративен и политически натиск. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции.

Американските експерти не пропускат да включат към проблемите на страната и злоупотребите с подслушването. Те изброяват още насилието и дискриминацията срещу жени, насилието срещу деца, прояви на антисемитски вандализъм, трафика на хора, дискриминацията на лицата с различна сексуална дискриминация и др.

Оригиналния текст на доклада може да прочетете тук

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностните лица, които са извършили нарушения, както в службите за сигурност и на други места в правителството. Въпреки това, техните действия са недостатъчни и безнаказаността остава проблем, се подчертава още в доклада на Държавния департамент.

Във връзка със скандала с подслушванията у нас документътт припомня, че през май парламентарната подкомисия, контролираща за използването на специалните разузнавателни средства (СРС) съобщи, че СРС са били използвани 13 624 пъти през 2011 година. Правителството е използвало като доказателство в съда едва 747, или 5 процента от общо поисканите СРС, като доказателства в съда. Неправителствени организации коментираха, че използването на закона е превърнало СРС-ата от изключителен в общоприето инструмент.

Остават съмнения за корумпирането на медийната среда поради корпоративно и политическо напрежение, комбинирано с нарастващата концентрация собственици на медии, което уврежда плурализма на медиите, се казва още в документа. Той припомня изявлението на европейския комисар Нели Круз от септември, че собствеността на медиите и финансирането им не са открити.

Работейки в сътрудничество с местните правозащитни организации, правителството прие закон, който ограничава използването на сила от страна на полицията в случаи на абсолютна необходимост и забранява използването на сила срещу малолетни и непълнолетни, бременни жени и умерените нарушителите, се изтъква в доклада. През първите шест месеца на годината, правителството разследвани 45 случая на полицейско насилие. В съдилищата бяха осъдени шестима и оправдани девет полицейски служители.

Условията в повечето затвори са сурови, състоянието на санитарните помещения, отопление и вентилация са незадоволителни.

В документа се отбелязва, че управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията се занимават безнаказано с корупционни практики като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние.

България е критикувана за непрозрачността в дисциплинарните наказания на Висшия съдебен съвет, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси.

Докладът на Държавния департамент посочва още, че антисемитизмът, оскверняването на еврейски паметници и частни и обществени сгради продължават.