Илияна Йотова: Най-тъжната статистика – 70% от висшистите искат да напуснат България

Image_1933614_126“70 процента от завършващите висше образование имат желание да напуснат България и това е най-тъжната статистика за една държава”, каза водачът на листата на Коалиция за България в 13 МИР Илияна Йотова в Панагюрище. Повод за посещението и бе провеждането на автопоход, организиран от младежките структури на БСП от област Пазарджик във връзка с годишнината от Априлското въстание.

“Нужна е програма с конкретни стъпки, насочени към младите хора, за да останат тук”, коментира Йотова. Тя припомни, че още преди 2 години лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев инициира специална програма за младежка заетост, така че 4 месеца след завършване на образованието си да имат работа или да довършат образованието си – политика на протегната ръка.

“Сега всеки четвърти млад човек е без работа и без перспектива”, допълни тя и подчерта, че това е гарантирано от ГЕРБ. Тя посочи, че българите са се стопили с 2 милиона, че все повече села се затварят, а градовете обезлюдяват. “Трябва да има перспектива за младите хора и за техните родители”, каза водачът на листата на Коалиция за България.

Илияна Йотова акцентира на създаването на условия за разкриване на не по-малко от 250 хиляди работни места чрез вътрешни и външни инвестиции, включително от европейски средства. “За мен е огромна чест да водя листата на селища, разпалили искрата на Априлското въстание и днес отново сме пред съдбоносен избор”, допълни Йотова.

“Сега трябва да решим искаме ли държава, която уважава своите граждани, или искаме мафията да си има своя държава и то в лицето на институции, които за призвани да бранят нашата сигурност”, заяви водачът на листата. “Днес е 20 април, но няма да ви призова за въстание, а за поход да си върнем България”, каза Илияна Йотова.

Повече от 120 младежи от цялата област участваха в автопохода и събраха в Панагюрище, където подднесоха венци пред паметника на Райна Княгиня и паметника в местността Оборище. В подкрепа на водача на листата на събитието присъства евродепутатът Ивайло Калфин. Той посочи, че Илияна Йотова няма нужда от карта на областта, защото една друга карта е много по-важна и тревожна – това е картата, запълнена от ГЕРБ с унищожените предприятия, фалиралите фирми, проваленото здравеопазване и мизерията. Младежките обединения на БСП се включиха и в кампанята „Да изчистим България за един ден”, почиствайки местността Оборище.