Главният секретар на МВР е извикан за разпит по скандала със СРС-тата

Image_1926160_2Главният секретар на МВР Калин Георгиев е извикан за разпит като свидетел по скандала с подслушванията. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

Поводът – днешно негово интервю за “24 часа” със заглавие “Няма изтрити СРС, всичко е архивирано”, предаде агенция “Фокус”.

В него Калин Георгиев заявява, че информация за СРС-тата не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата”.

Георгиев заяви същото и в предаването “Денят започва” по БНТ, където повтори тезата си, че не е имало незаконно подслушване в МВР, че няма изтрити записи и че служители на МВР не са саботирали проверката на прокуратурата.
Анкетата на Труд: Кой казва истината по скандала с подслушването?

Това се разминава силно с твърденията на прокуратурата, която преди два дни обяви, че проверката й в МВР е открила предпоставки за нерегламентирано подслушване, злоупотреби в използването на СРС и опит да осуетяване на разследването по скандала – т.нар. Български Уотъргейт.

В интервюто си за “24 часа” Георгиев твърди, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката. Според главния секретар това „е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност”.

Прокуратата обаче не е получила такава информация в хода на проверката от привиканите длъжностни лица. За да изясни разминаването в информацията Калин Георгиев е бил извикан днес за разпит като свидетел.