Фелдшерка върна 4-годишно дете с пневмония, не могла да я диагностицира

Image_1900862_126Спешната помощ в Карлово „пропусна” да диагностицира навреме пневмонията на 4-годишно момиче от Карлово. Ивон вдигнала 38 градуса температура на 10 февруари. По думите на вуйчо й Стефан Петков, тя кашляла силно като възрастен човек.

Същата вечер родителите водят Ивон на преглед в Спешния център към Карловската болница. Няма дежурен лекар, а пациентите преглежда фелдшер Мери Дишкова.

Семейството й показва медицински експертизи, според които за последната година детето е лежало два пъти в Карловската болница. Мери Дишкова не вика специалист и отпраща Ивон с рецепта за антиалергичното лекарство.

Майката на Ивон – Ралица, разказа, че фелдшерката я уверила, че няма нужда от преглед от детски лекар, защото на детето му няма нищо.

24 часа след посещението в спешния център, състоянието й не се подобрява. Признаци на оздравяване не се появяват и в следващите два дни. След това личният лекар дал на майката направление за педиатър, а той – от своя страна, дал направяление за рентгенолог, който накрая установил двойна бронхопневмония.

Детето е прието незабавно в Карловската болница.

Оказва се, че е практика в карловския спешен център да се вика педиатър само при силна треска на пациент. Фелдшерът Мери Дишкова не смята, че е пропуснала нещо при прегледа.

„Детето е на 4 години, нищо не ме притесни в състоянието му, за да извикам педиатър. Специалист, пак казвам, викаме от отделение само ако е необходимо. Не може за всяко едно дете да дойде Бърза помощ и да го преглежда. За мен работата ми е добре свършена,” заяви за bTV фелдшерката.

Директорът на карловската болница- д-р Христо Пелев оправдава допуснатата грешка в диагнозата на Ивон. „Във филиала на спешна медицинска помощ работят само двама души. Тези двама лекари трябва да покрият точно тази територия и тази община, в месеца това е невъзможно, в другото време, в центъра работят фелдшери и сестри. Така че е възможно, когато детето не е прегледано и от лекар, да има дефицит в системата и да се сбърка, напълно възможно е. Не е нормално, но това не е проблем само в нашата община,” каза д-р Пелев.

Според шефа на областната дирекция на спешна помощ в град Пловдив д-р Иван Стойнов филиаллът в Карлово е много натоварен, обслужва много болни и е „буфер за неудачите на цялото здравеопазване в този регион”.

Родителите на Ивон подават жалба в районата здравна инспекция в Пловдив.

Проверката установява, че няма пропуски в прегледа на Ивон. Мери Дишкова само е смъмрена за липсата на документация по случая с четири годишното момиче.

Според д-р Стойнов продължава да твърди, че няма пропуск при прегледа на детето. „Какви са тези наказания? Забележка. За самото обслужване на детето смятам, че няма пропуск от страна на нашата структура в Карлово,” категоричен е той.

За 23-годишната си кариера Мери Дишкова няма нито едно провинение. По време на смяната си на 10 февруари обаче води изрядна документация. Изключение прави само случаят на Ивон, посещението не е записано на регистратурата в болничното заведение, последвалият преглед не е отбелязан в задължителния журнал на спешния център.

Единственото доказателство за посещението на Ивон в спешния център е рецетата за антиалергичното лекарство.

Според неправителствените организации една от причините да няма виновен в случая с Ивон, е лиспата на ясни медицински стандарти при прегледа на пациент в Спешната помощ.

„Въпросните изисквания в България са така разписани, че пректически търпят свободни интерпретации заразлика от други държави,” обясни пред bTV представителят на неправителствения сектор д-р Станимир Хасърджиев.

Ако случаят на Ивон е лекарска небрежност, завършила с щастлив край, то за последната година в пациентските организации са постъпили близо 230 сигнала със съмнения за лекарски грешки. Като 130 са за забавена лекарска помощ, а 64 за погрешна диагноза.