Аромати, добавяни в храната, променят ДНК?

Image_1897151_126Ароматите в храните и напитките обикновено стимулират сетивата и засилват апетита ни. Оказва се обаче, че те невинаги са полезни, установиха учените от центъра за изследвания на рака към университета “Джон Хопкинс” в САЩ.

Някои аромати, които добавят вкус на опушено към месото и колбасите, както и съставките в чайове и кафе, могат да доведат до промени в нашата ДНК, като все още не е известно колко големи са те, установил екипът, пише сп. “Тайм”.

Учените, които се занимават с изследвания на химията и биологията на храните, решили да тестват какъв е ефектът от разпространени аромати и хранителни вещества върху клетъчни култури в лабораторни условия. Установено било, че известният ген p53, който защитава клетките от рак, се активира от съединения, съдържащи втечнен аромат на пушек, а също и черен и зелен чай. Тези вещества увеличили активността на гена 30 пъти, след като били прибавени към клетъчните култури. Според учените ефектът върху гена p53 е подобен на този от лечението при химиотерапия с препарата етопозид.

P53 се задейства, когато има някакво увреждане на нашата ДНК. Генът стартира цяла серия от ответни реакции, които се опитват да поправят промените. Колкото по-голямо е увреждането, толкова по-активен става генът. Затова учените вече считат активността на p53 за индикатор, че има проблем с ДНК-то ни.

За да измерят активността на гена, учените прикрепили фосфоресциращ маркер към култури от човешки клетки, който да свети, когато p53 се активира. След това прибавили към тези култури разредени малки количества от храни и аромати. Те оставили клетките да престоят така 18 часа. Тези с втечнен аромат на пушек, черен и зелен чай започнали да светят, показвайки, че p53 е активиран. Тестовите култури с други аромати, както и със сосове от риба и стриди, опушена паприка и прах от уасаби не активирали гена.

Оказва се, че в аромата на пушек, както и в чая, се съдържат някои общи вещества като пирогалол и дъбилна киселина. Учените смятат, че именно те имат свойството да променят човешката ДНК и да активират гена p53. Пирогалол се съдържа в опушени дървета, както и в боята за коса, чая, цигарения дим и кафето. Дъбилната киселина е вид пирогалол и се намира главно в различните видове кафе и чай. Не е ясно как точно тези вещества действат на ДНК, но явно има нещо тревожно, след като се задейства генът спасител.

Предишни изследвания установиха подобни увреждания на ДНК, причинени от втечнен аромат на пушек върху стомашната лигавица на плъхове. Не е известно обаче дали ароматът има същия ефект върху човешкия организъм. За човешките клетки в лабораторията обаче ефектът бил очевиден.

“Установихме, че втечненият аромат на пушек, разреден хиляда пъти, остава все още толкова силен, колкото би била концентрацията на етопозид в организма на болен от рак, лекуван с този препарат”, коментира д-р Скот Кърн в Медицинския колеж на университета “Джон Хопкинс”.

Защо растенията биха развивали потенциално вредни вещества в себе си? Възможно е така да се предпазват от тревопасните, смятат учените. Растенията създават отрови, а пък животните развиват отбранителни механизми в организма си, за да могат да преработват тези вещества. Те са развили тези си способности до такава степен, че някои вещества, които първоначално са били смятани за отровни, могат вече да се приемат като хранителни вещества или просто храна.

А това означава, че способността на някои вещества да променят ДНК-то ни не е непременно повод за тревога. Изследването обаче не дава категоричен отговор на този въпрос. Някои от отклоненията, предизвикани от тези вещества в растенията, могат да са такива, че генът p53 да ги поправи без проблем. Ще трябват обаче още изследвания, за да се определи колко големи са промените. Може да се окаже, че “подписът” на тези вещества е доста слаб, смята д-р Скот Кърн.